Yearly Archive for 2014

Årets siste container

M,M og ElsbetCarlos og Enriquesykkel med rullestolDen 8. desember pakket vi container nr 76 full av spesialbygde sykler.
Syklene skal brukes i en park i Montevido sentrum og det er Montevideo kommune som betaler for frakten fra Oslo.

håndsykkel

Syklene er speialbygde for personer med ulike typer funksjonshemninger.

Vi har fått syklene fra Hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus.

røde sykler

Noen er gjenbruk mens andre er modeller som skal ut av sortimentet hos dem.
Når syklene ikke er i bruk i parken skal de lagres på CENATT – hjelpemiddelsentralen som er under etablering i Uruguay.
I lenkelisten til høyre på siden her kan du se en video med spansk tale og tekst om etableringen av CENATT.
Sentralen skal etableres i en stor murbygning som nå er pusset opp og som delvis er tatt i bruk.
I Norge er det Rotary Nesodden og Hjelpemiddelfondet som er med på finaniseringen av denne første hjelpemidelsentralen i Latinamerika.

Mer utstyr til ny Hjelpemiddelsentral

Utstyr til container nr 74

Utstyr til container nr 74

Begge Mariannene var med på dugnaden i oktober

Begge Mariannene var med på dugnaden i oktober

Hjelpemiddelfondet kommer stadig nærmere målet med å bidra til etablering av en Hjelpemiddelsentral i Montevideo, Uruguay. Den første i Latinamerika.

En stor gammel murbygning i en stor sentral park pusses opp og en del av huset er allerede tatt i bruk til et ortopedisk verksted og skole.
Det som gjenstår er en omfattende oppussing og ombygging av resten av huset slik at det egner seg som en Hjelpemiddelsentral.

Parallelt med forsendelser av utstyr som skal lånes ut på sentralen, samarbeider Hjelpemiddelfondet med Sosialdepartementet i Uruguay (Mides), Rotary Nesodden og Rotary Montevideo med å fullfinansiere denne ombyggingen.

Takk til ansatte ved NAV Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus for utstyr og god hjelp og til Oxer Eiendom for lån av området til dugnadene.

Tre containere på 15 dager

4

Det var med stor glede vi i august fikk overta mange senger og mye annet utstyr fra et aldershjem i Oslo. Vi vet at det er stor mangel på slikt utstyr ved statlige institusjoner i Uruguay og tok derfor umiddelbart kontakt med organisasjoner vi har samarbeidet med der tidligere. Det var viktig at sykehjemmet ble ryddet for utstyr raskt og det tok ikke lang tid før vi hadde tre mottakere av utstyret.

- Container nr 70 skulle i sin helhet innrede en poliklinikk  i et fengsel i Uruguay. Poliklinikken ligger der hvor  fengselscellene var tidligere. Disse cellene ble i mange år brukt som isolat for politiske fanger under diktaturet (1973-1984).

- Container nr 71 ble sendt til Horizon skole som er dedikert til omsorg for barn og unge med cerebral parese.

Saharaui - Container nr 72 sendte vi til flyktningleiren i Tinduf i det sørlige Algerie, der titusener av flyktninger fra Sahara lever under svært kummerlige forhold. Sengene og utstyret fra Hjelpemiddelfondet skal brukes i byens sykehus.

Når vi sender til andre land enn Uruguay, er det i et samarbeide med den Uruguayanske stat. Det vil si at fraktkostnader dekkes av dem.

Den skal tidlige krøkes…

20140708_130215

Vi skulle begynne å skrive: «Enda en container … men det er ikke «enda en container». Ingen av våre containere har vært det. Vi husker hver eneste en. Hver container har vært noe spesielt for oss og for mottakerne. Denne er også annerledes og har mye spesielt ved seg.

Den er spesiell fordi vi sender 17 leseforstørrere som bidrar til å forbedre den visuelle evnen for hundrevis av svaksynte pesoner.

Den er spesiell  fordi vi igjen sender utstyr til Mides (NAV i Uruguay) som brukes i prosjektet vi samarbeider med dem om; etableringen av en hjelpemiddelsentral i Uruguay, (den første i Uruguay og Latin-Amerika).

Den er spesiell  fordi vi sender mye utstyr til barn og unge med Cerebral Parese. Utstyret distribueres videre av Teleton (Rehabiliteringssenter i Uruguay).

Den er spesiell  fordi den i sin helhet inneholder utstyr  til en verdi av mer enn 1 million norske kroner.

Den er spesiell  fordi noens fravær gjør vondt og andres nærvær gir glede og trøst. Det som gir glede og trøst er at noen familiemedlemmer fra Uruguay er på besøk i Norge, og deltar på dugnad.

Den er veldig spesiell  fordi Julia, 6 måneder gammel (barnebarn på besøk), var med oss ​​mesteparten av dagen. Hun er desidert den minste av alle dugnadsdeltakere som har vært med i disse årene!

Solidaritet begynner fra barnsben av…

Container Nr. 68

Padre e hija presentes en la carga del container.

Far og datter i dugnaden.

Mai er selve vårmåneden i Norge og i år har værgudene vært veldig generøse og gitt  oss noen fantastiske dager.

Den varme morgensolen i dag varslet om en fantastisk vårdag, og inviterte oss til å lage noe vakkert. Noen tenkte selvfølgelig på parker, strender og å nyte livet utendørs. Og det er veldig sunt at de gjør det. Vi hadde planlagt å bli ferdige med lasting av container nummer 68 med materialer og instrumenter verdt mer enn kr.  600 000 til funksjonshemmede i Uruguay. Denne gangen er mottakerinstitusjonene: PRONADIS (Sosial Dep.) og GARDEL HUS rehabiliteringssenter.

Juventud solidaria.

Solidariske ungdommer.

 

Gjennom dem, kan hundrevis av funksjonshemmede få forbedret sin livskvalitet. Enten om de får noen av instrumentene med seg hjem eller nyttiggjør seg av dem i  et rehabiliteringssenter. Derfor takker vi nok en gang Norge og nordmenn som gjør dette mulig.

Det er en glede for oss å gi noen få minutter av våre liv for at mange barn, ungdom og voksne kan leve et anstendig liv.

Dermed vil solen skinne på enda flere.

Tilgjengelige strender

David y amigos. Siempre solidarios.

David og hans venner er alltid solidariske.

Uruguay har 600 km med strender. Men dessverre er ingen av dem tilgjengelige for  de tusenvis av funksjonshemmede som bor i landet.

I samarbeid med Uruguays Turistmyndigheter har vi nå sendt hjelpemidler som kan gi hundrevis av funksjonshemmede tilgang til de vakre naturopplevelsene som de uruguayanske strendene byr på.

I denne containeren ble det også sendt utstyr til MIDES (Sosialdepartementet). Dette utstyret skal brukes i prosjektet som bygger opp en hjelpemiddelsentral i Uruguay etter norsk mønster.

Instrumentos para playas.

Utstyr til funksjonshemmede

Nok  en gang er det også med utstyr til Teleton, (rehabiliteringssenter for barn) som vi gjennom mange år har utviklet et godt samarbeidsforhold til.