Yearly Archive for 2012

Mer utstyr til Uruguay

Utstyret tas ut av lagringscontainerne og stues inn i container nr 60

På årets siste dugnad var vi heldigvis så mange som seks personer; sønner, døtre og venner stilte opp!

Gjennom hele november måned hadde vi  fått mye utstyr fra hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus. Utstyret var mellomlagret i to mindre containere – men nå skulle alt dette over i en 40’ stor container for å skipes sørover til Rotterdam – over Atlanteren til Buenes Aires og så over elva Rio de la Plata til Montevideo.

På havna der er den ventet å legge til i romjula. Da samles en gjeng uruguayanere til dugnad for å ta ut alt utstyret og fordele det på de tre mottakerne;IMM (i Montevideo kommune), Canelones kommune og Salto kommune.

Når utstyret fra den 60-ende containeren er framme, har vi sendt ca 400 tonn utstyr til Latinamerika på 10 år.
Det beste ved forsendelsene er at alt kommer til nytte og gjør en forskjell i livene til dem som har en eller annen form for funksjonsnedsettelse.

Dugnadsgjeng: Carlos, David, Marie, Tom Daniel og Daniel

Vi har fått bilder som viser at gjenbruk er viktig – så vi fortsetter dugnadsarbeidet.

Dugnadsgjengen: Carlos, David, Marie, Marianne og Daniel

Container nr 60 hentes

Container nr 60 er fylt opp og hentes. Den skal videre med båt fra Oslo

Utstyr på plass i Juan Lacaze

Utstyr fra container nr 59 (sendt fra Norge i September) er nå på plass i Juan Lacaze – en liten kommune sør i Uruguay. De har sendt oss bilder og lenker til to videoer tatt den dagen de fraktet utstyret fra havna i Montevideo. Et samarbeid mellom Rotary på Nesodden og Rotary i Juan Lacaze har gjort det mulig for dem å motta dette utstyret. Hjelpemiddelfondet har samlet inn, pakket og sendt utstyret og Rotary har betalt for frakten og pc’ene. (Pc’ene er gjenbrukspc’er kjøpt gjennom FAIR.)

Videoene unde her viser utstyret fra container nr 59 på plass i Juan Lacaze kommune. Utstyret skal nå deles ut til sykehus, brannvesenet og funksjonshemmede ved institusjoner i kommunen. I videoen forteller ordføreren at noe av utstyret ikke er å få tak i i Uruguay og at Juan Lacaze kommune med sine få økonomiske ressurser retter en stor takk til Rotary på Nesodden og Hjelpemiddelfondet som har gjort det mulig for dem å få dette utstyret.

Hjelpemidler til Uruguay

Carlos og Daniel med utstyr til container nr 58

Takket være Daniel fra Uruguay, ansatte på Hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus og firmaene Ragde og Oxer har vi i august og september sendt to store containere med hjelpemidler, datamaskiner og senger. Frakten betales av mottakerne, men alt utstyret er gratis. Daniel dukket opp som en redningsmann i sommer. Han er ung og sterk og idealistisk og har et godt øye for hvordan utstyret kan stues sammen inne i containeren.

Carlos, Marianne og Daniel ved fullpakket container nr 58

Ragde eiendom skal takkes fordi vi i to år har fått låne en av deres eiendommer gratis til vår store lagringscontainer. Uten den plassen kunne vi ikke ha sendt så mange containere. Heldigvis for oss så er det mange ildsjeler som bidrar rundt oss; noen ansatte på hjelpemiddelsentralen bidrar mye. De sorterer utstyr og passer på at det som kan gjenbrukes blir gitt bort. Vi er innom to, tre ganger i uka for å hente utstyr og plassere det i to containere vi har fått låne av sentralen. Når de to containerne er fullstablet og vi har fått bekreftelser fra mottakerne i Uruguay – da må alt lastes over i den containeren som skal være med på båten til Montevideo. Denne containeren må også plasseres et sted mens den fylles opp. Her har Oxer raust stilt en del av sin grunn til rådighet de dagene det tar å stable en 12 meter lang container full.

Takk igjen – til alle dere som bidrar til å gjøre hverdagen litt bedre for folk i Uruguay.

Carlos og utstyr til container nr 59

Carlos med utstyr til container nr 59

Marianne og Carlos foran container nr 59

Til tre mottakere i Uruguay

Carlos Caballero, ambassadør Z. Guelmann og Marianne Irgens Hagen

Carlos Caballero, ambassadør Z. Guelman og Marianne Irgens Hagen

Uruguays eldste sykehus Hospital Maciel, får utstyr fra denne containeren som er framme i Uruguay andre uken i juni. Forrige gang de fikk fra Hjelpemiddelfondet var i den aller første containeren vi sendte – i februar 2003. De andre mottakerne i container 57 er IMM (avd. for funksjonshemmede i Montevideo kommune) og Teleton (rehab. institutt for funksjonshemmede). Vi fikk celebert og veldig hyggelig besøk fra Uruguays ambassadør i Skandinavia; Zulma Guelman da containeren var nesten ferdig til forsendelse.

Selve dugnaden var den 14. mai med god hjelp av Daniel fra Uruguay. Utstyret denne gang kommer fra et sykehjem i Asker og fra NAV Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus. Takket være ansatte herfra har vi fått mye brukbart utstyr til denne forsendelsen.

Dugnad container nr 57

Dugnad container nr 57

Daniel og Marianne

Daniel og Marianne


Fra vinterkulde til sommervarme

Container nr 56 åpnes i Uruguay

Container nr 56 åpnes i Uruguay

Containeren som ble pakket på Jessheim i 18 minusgrader ble åpnet i 40 plussgrader i Uruguay i slutten av mars. Den ble straks kjørt fra havna og åpnet av ansatte i Innenriksdepartementet.

I sprengkula fikk vi god hjelp av Bjarne med å laste pc’ene inn med truck. I et sommervarmt Montevideo må de ta ut utstyret manuelt. Varmen legger ingen synlig demper på entusiasmen!

Iskald containerjobbing

På Jessheim lastet vi rullestoler og flere hundre pc'er inn i container nr 56. Lang container krever stor sidelaster

På Jessheim lastet vi rullestoler og flere hundre pc'er inn i container nr 56. Lang container krever stor sidelaster

Årets første container (nr 56) ble lastet i bitende kulde på Jessheim sist fredag. Takket være Bjarne fra FAIR som er dyktig med logistikk og truck, ble vi ferdige før kulda tok all kroppsvarmen.

Midt i kulda er det faktisk ganske så mye varme i å vite at datautstyret (535 pc’er, skjermer, tastatur og mus) kommer til nytte. Det er Innenriksdepartementet som skal ha utstyret til rehabiliteringsprosjekt i samarbeid med fengeselsvesenet i Uruguay. Datautstyret er formidlet gjennom FAIR og er gjenbruk av utstyr brukt i Norge.


Bjarne fyller containeren med utstyr

Bjarne fyller containeren med utstyr

Store smil på Bjarne, Marianne og Carlos, fordi jobben er gjort!

Store smil på Bjarne, Marianne og Carlos, fordi jobben er gjort!