Yearly Archive for 2011

Inn i et nytt år!

RullestoldansVårt mål med å sende containere med hjelpemidler fra Norge til Uruguay er at flere funksjonshemmede skal få muligheten til å være i aktivitet og at mer utstyr blir gjenbrukt. Takket være samarbeidet med ildsjeler i Norge og Uruguay, er dette mulig.

En av våre beste julegaver kom rett før jul i år. Da fikk vi tilsendt bilder av folk som hjalp hverandre på sykkel i Montevideos gater og som var med i rullestoldans!

Bildene viser oss at containerforsendelsene nytter! Sammen skaper vi en god sirkel – fra utstyret blir satt av til gjenbruk i Norge og til det er i bruk på nytt igjen i Uruguay.

Vi skal også vise bildene til dem som gir oss utstyret i Norge, slik at de får synlige bevis på at hjelpemidlene kommer frem og blir brukt.

Vi i Hjelpemiddelfondet takker alle våre samarbeidspartnere sykkelturbåde i Norge og Uruguay for hjelpen med å samle, pakke og spre utstyret i år – og ønsker dere alle et godt nytt år med mye godt samarbeide også i 2012. Vi vet at det vi gjør sammen er nyttig for mange.

GODT NYTT ÅR!


Tandemsykkel

Siste container i 2011

Tom og David

Tom Daniel og David fyller opp container nr 55

Årets siste container, nr 55 totalt, ble pakket ferdig en regntung lørdag i midten av november.

Det er mange som skal takkes for at denne containeren ble en realitet:

Ansatte på hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus, for at de setter av utstyr til gjenbruk,

andre som tar med utstyret til oss,

og atter andre som er med på dugnaden hvor vi fyller containeren.

Dette er tungt arbeid og nok en gang stilte David opp med en kamerat. Unge, sterke Tom Daniel og David fikk en ekstra treningsøkt denne lørdagen – og våre litt eldre rygger slapp de tyngste løftene!

Containeren skal til Montevideo hvor IMM (kommunal enhet) er mottaker og sørger for at utstyret kommer fram til dem som trenger det.

Tom Daniel, David og Carlos

Tom Daniel, David og Carlos foran full container

President José Mujica i Oslo

President José Mujica på besøk

President José Mujica mellom Marianne Irgens Hagen og Carlos Caballero

Uruguays president José Mujica var invitert av statsminister Jens Stoltenberg på Norgesbesøk fredag den 14. oktober. Han hadde et tett program med mange møter denne dagen men valgte likevel å samle uruguayanere som bor i Norge til enda et møte på ettermiddagen.

Vi som har etablert og drifter Hjelpemiddelfondet ble også invitert og fikk et helt spesielt godt møte med en jordnær og visjonær president som viste oss at han setter stor pris på det vi gjør for de svakeste i hans hjemland.

For oss ble dette et møte som rørte oss langt inn i sjelen…

Se opptak fra møtet her: http://adinettv.com.uy/video/2047

Fortsatt mye til gjenbruk

Utstyr fra lagringscontainer og bil skal inn i container nr 54

Utstyr fra lagringscontainer og bil skal inn i container nr 54

I løpet av september hadde vi fått så mye utstyr fra hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus at vi kunne bestille en container og begynne å stable utstyret inn i den. Denne containeren er nå på vei til Uruguay med båt – via Hamburg og Buenos Aires. I Montevideo blir den fraktet videre til en kommunal mottaker som igjen fordeler rullestolene og IKT-utstyret (spesialbrytere og talemaskiner mm) på flere offentlige institusjoner. Der er det barn og voksne med en funksjonshemming som har stort behov for dette.

Andrés stilte opp på dugnad sammen med David da vi fikk hastverk med å klargjøre containeren for overfarten. Den 22. september ble den forseglet og dagen etter gikk den ut av landet.

Andres og Carlos (sønn og far) laster utstyret inn i container nr 54

Andrés og Carlos laster utstyret inn i container nr 54

David, Marianne og Andres foran forseglet container

David, Marianne og Andrés foran forseglet container

Container til Cuba

To våte sjauereRegnet pøste ned lørdag 27. august, da vi skulle pakke ferdig og forsegle container nr 53. Containeren er i skrivende stund på vei til Cuba og har vært planlagt i lang tid. Den er et resultat av et spesielt samarbeide mellom uruguayanere i Sverige, forfattere på Cuba og Hjelpemiddelfondet.

Fraktkostnadene og de 120 pc’ene, 120 skjermene og tilbehør er betalt med midler som er samlet inn på ulike arrangementer i Sverige (i regi av svensk-uruguayanske foreninger).

Noen ildsjeler derfra har vært på Cuba og etablert gode kontakter med blant annet en forfatterforening. Da det viste seg at de hadde stort behov for pc’er ble vi koblet inn for å hjelpe til med logistikken rundt en containerforsendelse til Cuba.

Klissvåte men fornøyde foran fullstappet container

Fredag 26. august fikk vi pc’ene og fem sykehussenger og dagen etter skulle vi sjaue inn resten av utstyret (rullestoler, rullatorer og spesialsykler mm).

Denne lørdagen kom heldigvis to av ildsjelene fra Sverige på besøk for å hjelpe til med å lempe resten av utstyret inn i containeren. Det ble en veldig våt dugnad, men også en veldig hyggelig dugnad. Det er alltid godt å møte andre med samme målsetting som oss; solidaritet over landegrensene.

Gjenbruk av sykehussenger

Container og senger ved lageret vårt på Ås I mai fikk vi 25 brukte, men veldig fine senger fra Etac i Moss. Sammen med noen rullestoler og rullatorere fra hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus hadde vi nok utstyr til en liten container (6 meter lang).

Vanligvis venter vi med forsendelsene til vi har nok utstyr til en 12 meter lang container, men mottakeren i Uruguay trengte utstyret og vi ønsket også å tømme lageret vi leier, fordi det sannsynligvis snart skal rives, dessverre.

Arne Eri og Carlos Caballero ved full container

Sengene ankom før containeren denne solfylte maidagen og da fikk vi et problem i forhold til innlastingen. Sjåføren som kom med sengene kunne ikke vente og vi måtte ringe vår gode medhjelper gjennom mange år; Arne Eri. Han visste råd, som alltid!

Arne Eri og Marianne Irgens Hagen foran full container

Så da containeren omsider kom fikk vi med Arnes hjelp lastet inn alle sengene.
Det var litt av en sjau! Ikke rart vi smilte så bredt etterpå.

Ny samarbeidspartner

Container nr 50 åpnes i UruguayContainer nr 50 blir her åpnet i Uruguay. Da har den vært underveis fra Norge til Uruguay, via Hamburg og Buenes Aires i ca en måned. Det meste av utstyret i denne containeren gikk til Teleton, en idèell organisasjon med spesialkompetanse på motoriske funksjonshemninger. De driver flere daginstitusjoner rundt omkring i Uruguay og rullestolene de mottok blir raskt lånt ut til barn eller voksne som trenger det.

Samtlige rullestoler har vi fått fra hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus. Stor takk til dem som tenker gjenbruk av brukbart utstyr der.

Rullestoler løftes ut av containeren

Hittil har vi bare sendt utstyr til offentlige institusjoner i Uruguay, men for å nå ut til flere funksjonshemmede som trenger utstyr har vi nå også innledet et samarbeide med Teleton. De har også et godt mottaksapparat og noen få dager etter at de hadde mottatt utstyret sendte de oss bildene du ser på siden her.

Dugnad med to

Utstyr som skal inn i container nr 51

Utstyr som skal inn i container nr 51

Da vi hadde fått nok utstyr til å sende en 20 fot container til IMM i Uruguay, fikk vi tilbud om enda mere utstyr. Vi ringte Teleton i Uruguay og spurte om de også kunne ta imot – og de svarte ja med en gang!

Kaffepause midt mellom biltrafikk, snø og rullestoler
Kaffepause midt mellom biltrafikk, snø og rullestoler

Da var det bare å bestillle en større container og starte dugnaden. Det ble ikke tid til å innkalle til en stor dugnad, så vi var bare to som lastet denne containeren. Godt med utstyr som kan trilles… og demonters.

I den 51. containeren ble det plass til 330 hjelpemidler; 6 regulerbare barnesenger, 70 rullestoler, 60 rullatorer, 30 ergonomiske spesialstoler, 50 krykker, spesialsykler, barnevogner mm.

Container nr 50 er sendt!

Marianne og Carlos sorterer utstyret som skal sendes

Marianne og Carlos sorterer utstyret som skal sendes

I skrivende stund er den femtiende containeren på vei til Uruguay fra Norge. I midten av mars ankommer den Montevideo fullastet med sykehussenger, rullestoler og annet utstyr til funksjonshemmede.

Utstyret ble lastet forrige lørdag i 15 minusgrader. Det var en iskald opplevelse, men som alltid hjelper det å vite at hver eneste rullestol eller sykshusseng kommer fram dit det skal. De er pålitelige de vi samarbeider med.

Kanskje er vi i Montevideo og tar imot containeren når den kommer fram. Da skal denne milepælen feires!