Delegasjon til Uruguay

Den 20. mars i år (2009) reiste en delegasjon fra Hjelpemiddelfondet til Uruguay.

Carlos Caballero, Elsbet Nielsen og Marianne Irgens Hagen

Vi var invitert av ordførerene i Montevideo, Canelones, Florida, Paysandu, Rocha, Treinta y Tres og Maldonado og av Universitetssykehuset i Montevideo.

I løpet av de to ukene vi var i Uruguay hadde vi mange møter med politikere og med mottakerne av utstyret som er sendt fra Norge. Vi holdt forelesninger og samarbeidet om praktiske skulder-ved-skulder møter med ansatte og foreldre på forskjellige institusjoner for funksjonshemmede barn og ungdom.

c-e-og-m-pa-trappa-m-fl-pa-cei

På CEI og de andre institusjonene vi besøkte var det stort behov for hjelpemidler og utstyr for  funksjonshemmede. Kompetansen er høy og idealismen stor, men det er fortsatt stor mangel på hjelpemilder og annet utstyr. Vi fikk med oss «ønskelister» og har lovet å fortsette samarbeidet med dem.

 Carlos oversetter bruksanvisning på et talehjelpemiddel

På CEI hadde de et talehjelpemiddel med norsk bruksanvisning. Den ble oversatt til spansk der og da! (På grunn av personvernet legger vi ikke ut bilder av barna som bruker hjelpemidlene.) 

 m-helseministeren-og-elsbet

I Helsedepartementet ble det holdt en konferanse hvor helseminister Maria Julia Muños og direktøren for helsedirektoratet dr. Felix Gonzalez takket Hjelpemiddelfondet for alle forsendelsene med utstyr. Spesielt takket de for kvaliteten på utstyret og at vi hadde sendt utstyr i så mange år. Tilstede på konferansen var også dr Gabriel Antoniol fra WHO og bortimot femti representanter fra offentlige og offentlig støttede institusjoner som har hatt stor nytte av forsendelsene med hjelpemidler og sykehusutstyr.

 Hos Fiscalias med Kultur- og utdanningsminister Maria Simón hos-fiscalias-m-kulturminister1

 I lokalene til Fiscalias (funksjonærforeningen til påtalemyndighetene) ble det også holdt en konferanse hvor blant annet undervisning- og kulturminister María Simón, hennes rådgiver Juan Pablo Rivoir og riksadvokaten takket for forsendelsen av datautstyr fra Hjelpemiddelfondet.

Lederen for fagforeningen takket på vegne av de mange funksjonærene og nevnte at de nå for første gang var ”online”. De hadde nå også utstyr til et eget dataopplæringsrom.

Besøk hos varaordfører Hyara Rodriguez i Montevideo

Besøk hos varaordfører Hyara Rodriguez i Montevideo

Etter møtene i hovedstaden Montevideo reiste vi ut til de fylkene vi har samarbeider med. Vi besøkte forskjellige sykehus, ungdoms-institusjoner og institusjoner for funksjonshemmede.

Alle hjelpemidlene og utstyret vi hadde sendt fra Norge er i bruk og samtlige hadde etablert utlånsordninger slik at utstyret ble utnyttet av flest mulige.  (Bildene under viser gåstol fra Norge og gåstolalternativet i Uruguay.) 

gastol-fra-norge    

                       gastol-i-tre

 

Hos ordføreren i Treinta y Tres
Hos ordføreren i Treinta y Tres

Vi hadde også møte med viseministeren i sosialdepartementet og ordførere i flere fylker for å diskutere forsendelser og legge planer for et videre samarbeide.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Avisartikler. Bokmerk permalenken.